Leerachterstand inhalen: hoe en wanneer?

Bijlesbureaus een ‘pain in the ass’, verkondigde het Parool enkele weken geleden. Nu de leerachterstand groeit en veel kinderen het jaar niet lijken te halen, krijgen meer ouders het benauwd. De ‘Cowboy’ bijlesbureaus flyeren voor een school en spelen in op deze angst van de ouders. Sommige ouders denken zelfs dat de flyers van school komen. Echter heeft bijles zo laat in het jaar al niet meer zoveel zin. Wat wij veel zien bij onze ondersteuning van studievaardigheden en in onze bijlessen is: kinderen moeten eerst leren om te leren. Wat is hun manier van informatie onthouden? Zodra ze nog niet die methode voor zichzelf onder de knie hebben, wordt de middelbare school en leerachterstand inhalen een struggle.

Hoe kun je dan wel leerachterstand inhalen?

Juist in het begin van het jaar de juiste begeleiding geven en kijken welke leermethode aansluit, zorgt ervoor dat veel kinderen geen bijles nodig hebben.  Achterhaal waar de leerachterstand zich bevindt. Is het zo dat de leerling de stof niet begrijpt? Of wordt de stof wellicht op de verkeerde manier doorgenomen waardoor er een error ontstaat in de hersenen van de leerling.

Een error, omdat het op de traditionele manier innemen van de leerstof niet werkt bij deze leerling. Er is eerst nog een leertechniek nodig waar de leerling nog niet over beschikt. Eentje die je na jarenlang struggelen soms op magische wijze ondervindt. 

Bedenk maar eens hoe het is als je als leerling eerst eens mag ondervinden hoe je zelf het beste stof tot je inneemt. Zonder dat er teveel stress op ligt. Noem het spelenderwijs leren te leren. 

Als ouders zijn wij geneigd om onze eigen leerwijze op ons kind te projecteren. “Maak eerst eens een samenvatting” of “Lees het gewoon 6x door totdat je het kunt dromen”. Vaak leidt dit tot frustratie tussen ouder en kind. Niemand wordt hier gelukkig van. 

leerachterstand inhalen

Geef je kind de kans om de leerachterstand in te halen op zijn of haar manier

Hoe mooi is het dat we zelfs zien dat leerlingen die een jaar eerder het vak Wiskunde B verschrikkelijk vonden, het jaar erop met wat extra herhaling en rust zonder teveel druk dit vak opeens een leuke puzzel vinden. 

Er zijn zoveel leermethodes beschikbaar waarvan ouders vaak niet eens weet hebben. Want je doet het altijd op jouw manier. Dat werkt niet voor iedereen. 

Begin het schooljaar goed om de leerachterstand voor te zijn

Wij zien het te veel. Leerlingen en ouders die gaan voor een eindsprint. Waarbij het elk jaar weer erg hard sprinten is en ze uitgeput de vakantie in gaan. Terwijl juist direct goed beginnen aan het schooljaar dé crux is van hoe een leerling zijn hele leven een fijne growth mindset kan houden. Bovendien zien we dat deze leerlingen niet alleen op de middelbare school een makkelijker leerproces hebben, maar ook op het voortgezet onderwijs gaat het hen makkelijker af. 

En wie wil nou niet dat zijn kind een beetje van de studententijd kan genieten én goede cijfers haalt. Dat alles begint al bij de middelbare school. Als je elke start van het schooljaar een goede planning maakt om de eventuele leerachterstand in te halen en weet hoe je het beste de stof tot je kunt nemen. 

Geen nachten meer wakker als ouder over het wel dan niet overgaan. Bovendien heb je er een sparringpartner bij als je met ons de ondersteuning van de studievaardigheden goed aanpakt. 

Wil je weten of wij bij jouw kind passen? Boek gewoon eens een proefdag om te ervaren hoe het is om ondersteuning te krijgen om de leerachterstand voor te zijn.