Huiswerk brugklas: hoe plan ik mijn huiswerk het beste in?

Leren begint simpelweg met leren leren en goed plannen. Een weekplanner is daarom essentieel om te hebben. In de brugklas krijg je te maken met huiswerk, en soms kan dat best veel zijn. Wij helpen je graag bij het inplannen van je huiswerk zodat je een goed overzicht krijgt van wanneer je wat af moet hebben. Het is altijd beter om iedere dag 1,5 uur te leren dan twee keer per week vijf uur lang. In deze blog lees je tips over hoe jij je huiswerk in de brugklas het beste kan inplannen.

Huiswerk brugklas

Bij DEES werken we met de weekplanner waarbij je overzichtelijk al het huiswerk en toetsdata ziet staan. Je vult deze zelf in, en wij plannen samen met jou alle dagen van de week in (ook als je niet bij DEES komt) zodat je iedere dag precies weet wat je gaat doen. Daarnaast bieden wij ook bijles en huiswerkbegeleiding aan zodat jij alle vakken met een goed cijfer gaat halen. 

huiswerk brugklas

10 Tips huiswerk brugklas 

  1. Goede voorbereiding. Het is belangrijk dat je een goede voorbereiding doet voor al het huiswerk dat je moet doen deze week. Schrijf per vak in je weekplanner op welke dag je wat af moet hebben voor het beste overzicht.
  2. Maak een checklist. Door een checklist te maken met al het huiswerk wat je voor die dag moet maken onder elkaar op te schrijven, kan je het afstrepen als je het af hebt. Daarnaast maak je je hoofd leeg door het op te schrijven en voel je je beter als je het weer kan afvinken. Bovendien kan je je nu beter focussen op wat er nog gedaan moet worden.
  3. Verdeel een grote taak in meerdere taken. Je hebt een grote opdracht. Bijvoorbeeld voor wiskunde moet je opdracht 1 tot en met 5 maken, verdeel het dan onder verschillende taken op je checklist. Zo heb je een beter overzicht en voelt de opdracht minder groot.
  4. Ga niet uitstellen. Ja het is verleidelijk om na schooltijd met vrienden of vriendinnen naar de stad te gaan, maar huiswerk heeft een deadline. Zorg dat je goed je huiswerk inplant zodat je naast je huiswerk ook leuke dingen met vrienden en vriendinnen kan doen. Ga bijvoorbeeld met brugklasgenoten samen huiswerk maken. Zo kan je toch met elkaar zijn en ben je tegelijkertijd bezig met je huiswerk.
  5. Verdeel je huiswerk in categorieën. Heb je een toets waar je veel voor moet leren? Begin dan op tijd met leren. Door je huiswerk in categorieën te verdelen houdt je meer overzicht en kan je makkelijker onthouden. Begin per hoofdstuk met de belangrijkste onderdelen en schrijf het op. Het is bewezen dat als je schrijft (met een pen) je beter onthoudt, hoe verleidelijk het ook is om te typen ;). 

6. Maak aantekeningen tijdens de les. Om door te gaan over het opschrijven, is het ook belangrijk dat je tijdens de les goede aantekeningen maakt. Zo onthoudt je beter en zal je de stof sneller herkennen tijdens het leren. 

 7. Ga in een rustige omgeving zitten. Sommige brugklas leerlingen kunnen thuis niet goed concentreren. Zorg dat je in een rustige omgeving gaat zitten met zo min mogelijk afleiding. Bij Dees huiswerkbegeleiding zorgen we ervoor dat rust essentieel is. Iedereen is geconcentreerd bezig met zijn of haar eigen huiswerk. 

8. Plan pauzes in. Het is belangrijk dat je tijdens het leren af en toe een pauze neemt, dit hoeft niet lang te zijn. Een pauze van vijf of tien minuten is meestal al genoeg. Door een pauze te nemen geef je je brein even rust van al het werk dat je moet doen. Bij Dees maken de leerlingen vaak even een tosti tussendoor of knuffelen ze even met een van de katten. 

9. Vraag je ouders of brugklasgenoten of ze je mogen overhoren. Als je een toets hebt is het fijn om te checken of je de stof al goed onder de knie hebt. Door een overhoring te doen met je ouders of brugklasgenoten kom je erachter hoeveel je nog moet leren voor de desbetreffende toets.

10. Vraag hulp als dat nodig is. Het is helemaal niet erg als je moeite hebt met huiswerk maken, sterker nog 27% van de jongeren tussen de 12-17 jaar hebben moeite met leren. Je bent dus niet de enige. Bij ons kan je ook in de brugklas terecht voor huiswerkbegeleiding en bijles en helpen we jou bij het plannen van jouw huiswerk zodat je met zo min mogelijk stress een nieuwe week kan beginnen.  

Begin goed aan de brugklas met je huiswerk. Wij helpen je het goed in te plannen, en zoals we in het begin al schreven, beter 1,5 uur per dag dan twee keer vijf uur in de week! 🙂 Lees meer over onze huiswerkbegeleiding en bijles hier.